Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn torsdag 06.02.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratte leområder med fersk fokksnø i høyden, den kan ligge på nedføyket overflaterim. Fare for våte skred under mildværsgrensen.

Skredfarevurdering

Eldre fokksnø stabiliseres raskt, men vind fra V-NV og nysnø vil fornye skredproblemet i leområder over mildværsgrensen. Det er lett å løse ut skred i noen heng med fersk fokksnø og der eldre fokksnø ligger på nedføyket overflaterim. Under mildværsgrensen vil det være fare for våte skred.

Hold god avstand til skavler på topper og langs egger.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 5. februar 2020

Nysnø og vind har gitt fokksnø med varierende hardhet i høyden over ca 900 moh. I skjermede formasjoner finnes områder med løs snø. Fra 900 moh og lavere finnes tynn skare i overflaten som blir tykkere jo lavere ned i terrenget man kommer. Skiføre fra 3-400 moh. Det har begynt å bli bra med snø over skoggrensa nå. Mest snø i østvendt terreng, og noe mindre i vestvendt.

På dager med kaldt vær ble det meldt om utvikling av kantkorn rundt skarelag og i nedføyket løs snø høyt i snødekket. Utviklingen til disse må følges med på. Kantkorn finnes også dypere i snødekket over ca 1400 moh, særlig der snødekket er tynt.

Observatør meldte mandag om overflaterim som stedvis ligger på hardt underlag. Det meldes om at skavler begynner å bli store fra topper og egger.

Fjellvær

Onsdag 5. februar 2020

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra vest. -9 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet. Gradvis stigende temperatur utover dagen.

Torsdag 6. februar 2020

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra vest, endring til bris fra nordvest om kvelden. -3 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS